subaruLink Youtube
UITLAATSYSTEMEN  RVS

ScoobySport uitlaatsystemen worden geproduceerd in de UK. Ze zijn beroemd om de uitlaatsystemen die ze gemaakt hebben voor RalliArt en waarmee Tommi Makinnen jaar na jaar aan de top van de WRC meerijdt; hebben ook veel succes met Nissan rijders in het BTCC. In het verleden hebben ze de uitlaat ontworpen voor de Ford RS200 Group B rallyauto en ze werken nog steeds mee aan onderzoeken bij de ontwikkeling van prototypes.

De kwaliteit van de Scoobysport uitlaatsystemen voor Subaru:  Alles wordt met de hand gemaakt, binnen minimale toleranties en wordt vervaardigd van de beste kwaliteit roestvrij staal.

Let op: alle uitlaatdelen zijn behalve in 2,5 inch ook in 3 inch leverbaar.

Pas op voor imitatie!

flow


TECHNIEK

In onderstaand diagram zie je hoe alle uitlaatdelen samenwerken om de uitlaatgassen goed te laten stromen, hetgeen zeer belangrijk is bij turbomotoren. De turbo wordt immers aangedreven door uitlaatgassen, en hoe harder deze stromen, hoe harder de turbo weer lucht de motor in kan blazen. Wanneer je veranderingen aan de uitlaat gaat aanbrengen, raden we aan om zeker de downpipe te vervangen. De standaard downpipe met catalysator vormt een enorme restrictie voor de turbo.

Bij diverse Subaru WRX modellen bevindt zich in de uppipe een catalysator. Na het vervangen van de downpipe kan de uppipe heter worden, waardoor de catalysator deeltjes loslaat die in de turbo terecht komen met schade tot gevolg. Bij deze modellen raden we dus met klem aan om ook de uppipe te vervangen. Zie ook: Deletebox

De einddemper wordt vooral voor het geluid vervangen, maar ook hier valt vermogenswinst te behalen. The finishing touch is het vervangen van de centrepipe door een open exemplaar.

flowdiagram


manifoldMANIFOLD

Een compleet open uitlaat begint bij een goed manifold. Dit equal length manifold heeft een grotere diameter dan het standaard manifold en geeft daardoor een betere flow van de uitlaatgassen naar de turbo toe. Hierdoor spoelt de turbo beter op en beschik je over meer vermogen bij een lagere turbodruk, waardoor de motor ook minder thermische belasting te verduren krijgt. De pasvorm is gelijk aan het originele manifold. Door de 6 toegepaste schuifstukken zal het manifold niet scheuren, zoals bij andere merken wel vaak het geval is.


UppipeUPPIPE

De uppipe is het gedeelte tussen het manifold en de turbo. In dit gedeelte van de uitlaat worden de uitlaatgassen uit de 4 cilinders verzameld en in 1 stroom naar de turbo gevoerd. De winst van een goede uppipe is evident. Als de uitlaatgassen beter flowen, zal de turbo sneller opspoelen en meer uitlaat gassen kunnen verwerken, waardoor de high-end power toeneemt. Bij diverse WRX modellen bevindt zich een catalysator in de standaard uppipe.


DownpipeDOWNPIPE

De ScoobySport Groep A downpipe is oorspronkelijk ontwikkeld om de 22B beter te laten presteren in het hoogste toerengebied. Het standaard uitlaatsysteem beperkt een vloeiende stroom van uitlaatgassen vanaf de turbo. Als de turbo volledige druk heeft opgebouwd, gaat de wastegate open, en het resultaat is een opbouw van samengedrukt uitlaatgas achter de turbo. De ScoobySport downpipe zorgt voor een goede afvoer van gassen achter de turbo. Het effect hiervan is een afname van het turbogat en een auto die hard trekt, door het hele toerengebied.

Alhoewel het Scoobysport uitlaatsysteem vaak door weggebruikers wordt toegepast om het standaard uitlaatsysteem( met catalysator te) vervangen, al onze Scoobysport product zijn ontwikkeld als wedstrijdproduct. Het verwijderen van de catalysator is in sommige landen illegaal.


BackboxEINDDEMPER

De ScoobySport einddemper is legendarisch onder Impreza rijders. Het subtiele uiterlijk, de goede constructie, en het perfecte geluid worden al door 4000 eigenaren bewonderd. Terwijl de meeste mensen de ScoobySport einddemper roemen voor het geluid, weten anderen de prestatietoename goed te waarderen. De toename is merkbaar over het hele toerengebied, resulterend in een betere reactie op het gaspedaal, meer kracht in het middengebied, en zuiniger verbruik.

exh_perfstanlgeDiverse rollenbanktests hebben aangetoond dat de ScoobySport einddemper een toename laat zien in koppel en vermogen. De grafiek links laat het verschil zien tussen een standaard ’98 GT Turbo en een ’98 GT Turbo met de ScoobySport einddemper. Een toename van 20pk en een verbeterede drivability doordat de turbo sneller opspoelt. Klik op de grafiek om een grotere afbeelding te zien.
JapstyleIn het assortiment van ScoobySport vindt u ook de JapStyle einddemper. Deze demper, die geheel van RVS is gemaakt, geeft hetzelfde karakteristieke geluid als de normale ScoobySport einddemper met een iets luider volume. Echter, qua vormgeving sluit dit model aan bij de laatste trends. Het eindstuk is een stuk groter en oogt stoer onder een Impreza. Hij past zowel op een GT Turbo als op een WRX.
EindstukHet geluid onderstreept de kwaliteiten van de Impreza, zonder te overdrijven. Het geluidsniveau in de auto is acceptabel, maar buiten klinkt een mooie diepe brom, die rechtstreeks van de rally afkomstig lijkt. Het volume blijft beperkt tot redelijk normale waarden. Mocht je dit nog teveel vinden, dan bestaat de mogelijkheid om een stillere versie van de ScoobySport einddemper te laten maken. Ook is het mogelijk om een groter eindstuk te laten monteren op de ScoobySport einddemper (zie foto).
twin08klein Vanaf eind 2007 zijn de volgende uitlaten toegevoegd aan het assortiment:

De ScoobySport Twin Exit uitlaat voor de Impreza WRX STI (model 2008). Zie foto links.

De ScoobySport uitlaat voor de Impreza WRX (model 2008). Zie foto rechts.

Deze 2 nieuwe ScoobySport uitlaten geven je nieuwe Impreza weer dezelfde heerlijk donkere brom die je gewend bent. Zeker niet storend bij dagelijks gebruik, maar heerlijk brullend als je een keer het gas intrapt. Gedoseerd genot van de bovenste plank !

wrxexh08klein

brzuitlaatSUBARU BRZ

De nieuwe Subaru BRZ heeft een 200pk boxermotor die speciaal gebouwd is om hoge toerentallen aan te kunnen. En juist bij hoge toerentallen is een motor enorm gebaat bij een uitlaat die de motor goed laat ademen. ScoobySport heeft voor de BRZ een uitlaat op maat ontwikkeld, vanaf de downpipe tot en met de einddemper, die niet alleen goed presteert, maar er ook goed uitziet, mede door de aanpasbaarheid van de eindstukken. Als optie is een silencer toe te passen voor een wat rustiger karakter.


maatwerk

MAATWERK

Ook maatwerk rvs uitlaat-systemen zijn leverbaar bij ScoobySport.

Op de foto hiernaast ziet u  de Scoobysport uitlaatdempers die op maat gemaakt zijn voor onze Formule Subaru 2.0.

Informeer vrijblijvend bij Leon Reijnen naar de mogelijkheden.